Yoghurt Barn is de eerste Nederlandse horecaformule die klimaatpositief gaat ondernemen. Dat betekent dat elke gast vanaf nu een positieve impact heeft op het klimaat. Het bedrijf zet hiermee de nieuwe standaard in duurzame horeca en hoopt dat andere formules in binnen- en buitenland het voorbeeld zullen volgen. Yoghurt Barn lanceerde haar nieuwe duurzaamheidsstrategie op 22 april, tijdens de 50e verjaardag van Earth Day.

Yoghurt Barn bestaat nu 8 jaar en telt inmiddels 13 vestigingen. Bij elke vestiging staat feel good food centraal. Gasten hebben de keuze uit een breed scala aan biologische en plantaardige yoghurtlekkernijen. Duurzaamheid is altijd één van de drie DNA-pilaren geweest. Maar heet bedrijf wil nog meer doen en alvast anticiperen op de komende richtlijnen van het Wereld Natuur Fonds (WWF) en de VN die verder gaan dan klimaatneutraal opereren.

Meten, reduceren en compenseren. Met deze 3-traps duurzaamheidsstrategie draagt Yoghurt Barn haar steentje bij in de strijd tegen het opwarmen van de aarde. Het bedrijf voerde enkele maanden geleden een 0-meting van het businessmodel en de uitstoot uit. Bij Yoghurt Barn ligt zo’n 85% van de gehele CO2-uitstoot in de voedselketen, bij elkaar opgesteld 1.000 ton CO2. Ter vergelijking: dat is ongeveer dezelfde uitstoot van een dieselauto die 150 rondjes om de wereld rijdt. Vervolgens nam het bedrijf duurzame maatregelen om de uitstoot van alle soorten broeikasgassen in hun bedrijfsvoering zoveel mogelijk te reduceren. Daar waar dat nog niet mogelijk is, kiezen we voor klimaatcompensatie. Dit is een continu proces.”

Door de volledige CO2-voetafdruk van het bedrijf in kaart te brengen konden de maatregelen gedetailleerd worden uitgewerkt. Ter illustratie: één nieuwe to-go beker stoot geen 14, maar nog slechts 3 gram CO2 uit. Daarnaast neemt Yoghurt Barn 100% duurzaam opgewekte stroom af. Op verschillende panden worden zonnepanelen geplaatst en andere panden zullen spoedig volgen. Het restant aan uitstoot compenseert Yoghurt Barn via herbebossingsprojecten van stichting Trees for All. Daarmee wordt Yoghurt Barn niet klimaatneutraal, maar zelfs klimaatpositief. Dit betekent concreet dat er méér broeikasgassen worden opgeslagen dan er worden uitgestoten en dat is een primeur voor Nederland, zeker in de horeca.

Meer info : yoghurtbarn.nl