Made In West-Vlaanderen – CEO’s 4 Climate versnelt de transitie voor trucks op waterstof

Als echte doeners wil CEO’s 4 Climate duurzame veranderingen bewerkstelligen, zoals het inzetten van groene waterstof voor zwaar transport als oplossing voor het klimaat- en mobiliteitsprobleem. “Wij willen de bubbel doorprikken, de transitie versnellen en partijen samenbrengen”, vertelt zaakvoerder en bezieler Roland Maes.

“Batterijen kan je moeilijk inzetten voor zware trucks. Zware batterijen zijn duur en weinig energie-efficiënt. Je vindt die grondstoffen steeds minder en met een truck van 30 of 40 ton kan je niet elektrisch rijden”, steekt Maes van wal. “Omdat zwaar verkeer één van de heikele punten van onze maatschappij is, willen we met CEO’s 4 Climate inzetten op het voorzien van (groene) waterstof voor het zware verkeer. Dan kan je met een gerust geweten de baan op en bovendien is het goed voor het klimaat.

Subsidies

Toch is het niet makkelijk om iedereen te overtuigen van het project. Waterstoftankstations zijn vandaag duur en je kan er pas voorzien wanneer er klanten zijn. “Transportfirma’s hebben geen waterstoftrucks, maar gaan er zich ook geen aanschaffen want er zijn weinig of geen waterstoftankstations in België. Daarvoor moet eerst de regelgeving van de overheid omtrent het vervoer van waterstof op punt staan. Iedereen kijkt dus naar elkaar en wacht.”

CEO’s 4 Climate wil die bubbel doorprikken, de transitie versnellen en partijen samenbrengen binnen een ruim en wettelijk kader. Zo wordt gewerkt aan een Flanders Green Deal to Sustainable Mobility. Vanuit dat kader met doelstellingen wordt vervolgens een samenwerkingsconvenant getekend waardoor ook subsidies aangevraagd kunnen worden.

Dual Fuel

De transitie naar duurzame mobiliteit is een evolutie waarbij CO2-reductie bewerkstelligd wordt. “Een (tussen)oplossing ligt bij dual fuel trucks. Dat zijn verbrandingsmotoren waarbij je 30 à 40 procent waterstof in de dieselmotor spuit. Je vormt bestaande trucks om tot een waterstoftruck. Hierdoor begin je te voldoen aan de klimaatdoelstelling van 2030, waarbij CO2-reductie wordt verhoogd. Op die manier ga je opschalen door gebruikers samen te brengen om zo de noodzaak en het potentieel aan te tonen en de transitie sneller op gang te brengen.”

De komende maanden zal CEO’s 4 Climate volop inzetten op het sensibiliseren van bedrijven via Climate Cafés, themasessies, … om met werk- en stuurgroepen verder concrete cases uit te werken.

 

Ontdek meer over ons waterstofproject

Bron: https://www.made-in.be/west-vlaanderen/ceos-4-climate-versnelt-de-transitie-voor-trucks-op-waterstof/