Voor elk bedrijf, welke grootte of sector het ook mag zijn, komt een duurzamere werking alsmaar hoger op de agenda te staan. Er is bovendien geen ontkomen meer aan nu overheden steeds ambitieuzere doelen stellen en nastreven, maar dat mag niet de enige reden zijn om op de duurzame trein te springen. Een andere belangrijke drijfveer voor bedrijven is dat duurzaam ondernemen op termijn ook leidt tot betere resultaten. Ondanks het feit dat weinig CEO’s nog overtuigd moeten worden, blijft het toch een grote sprong en een spannende uitdaging om een concreet actieplan te koppelen aan het duurzaamheidsbeleid van het bedrijf.

We horen je het al denken “mocht daar nu eens een toegankelijke en laagdrempelige tool voor bestaan om bedrijven op gang te zetten …” Goed nieuws! Zo’n tool bestaat weldegelijk en in dit artikel vertellen we je er alles over!

Tool to the rescue

Hans Verboven, hoogleraar corporate social responsability en businessethiek bij een van onze partners, namelijk Universiteit Antwerpen, ontwikkelde in samenwerking met het Vlaamse Kenniscentrum Duurzaam Ondernemen de Sustatool. Bedrijven kunnen door gebruik te maken van deze tool, de SDG’s (in de volksmond, de duurzaamheidsdoelen) van de VN eenvoudigweg vertalen naar concrete actiepunten een meetbare acties.

De tool beoogt idealiter een managementproces dat uit 5 fases bestaat, die een circulair proces van verbetering in gang moeten zetten. Zo zijn er de fases: analyseer, geef richting, concretiseer, voer uit en rapporteer. Een van de grote voordelen is dat de Sustatool het mogelijk maakt om op afzonderlijke thema’s te werken. Zo ben je als bedrijf niet verplicht om alle uitdagingen tegelijk aan te pakken. We zijn ambitieus maar niet overmoedig, toch?

Stapsgewijs naar een duurzaam beleid

Wanneer je met de sustatool aan de slag gaat, maak je dus concreet werk van je duurzaamheidsbeleid. Zoals eerder vermeld, wordt je door 5 stappen geleid om je vooropgestelde ambities te bereiken. In elke stap wordt een concrete tool en werkwijze toegelicht. Daarnaast kan je ook gratis workshops volgen die je de nodige duiding geven. In de eerste stap ‘analyseer’ kijk je wat je al doet. Vervolgens geef je aan welke richting je met je bedrijf uit wil en waarop je wil inzetten. Je ambities concretiseer je door acties uit te kiezen uit een aangereikte optielijst. Later koppel je aan de verschillende acties doelstellingen, projectplanning en indicatoren. Tot slot controleer en rapporteer je of de doelstellingen bereikt zijn. De tool reikt je in deze fase een overzicht aan je vooruitgang.

Sleutel tot succes

Een belangrijke factor om het slagen te garanderen is het samenstellen van een goed Sustatoolteam binnen je organisatie. Aangeraden is om ambassadeurs te kiezen uit elk niveau van je onderneming. Zo is de kans groter dat de Sustatool doordringt in elke afdeling van je bedrijf.

Wil je je bedrijf een duwtje in de rug geven op vlak van het duurzaamheidsbeleid, maar ben je nog op zoek naar een gebruiksvriendelijk proces en een concrete leidraad waarop je je kan baseren? Dan is de Sustatool zeker een aanrader om op een systematische en praktische no-nonsens manier te werk te gaan.

Alle informatie omtrent deze tool vind je terug op https://www.mvovlaanderen.be/sustatool/algemeen