Energietransitie @ Alphatronics

Op donderdag 1 juni 2023 vond bij ons lid Alphatronics een Climate Sessie over de energietransitie plaats. Hier kan u terecht voor een beknopte samenvatting van de hoogtepunten van het event. 

Roland Maes

(CEO's 4 Climate)

Roland ging dieper in op de trends binnen de energietransitie en het belang ervan. De overduidelijke boodschap? NU moeten we actie ondernemen, we mogen niet blijven wachten.

Jasmien Vanvooren

(Alphatronics)

Alphatronics, wie zijn ze en wat doen ze? Jasmien kan je er als CEO alles over vertellen! Daarnaast deed ze ook uit de doeken hoe ze inzetten op duurzaamheid en op welke problemen ze hierbij botsen.

.

Transitie naar hernieuwbare energie is niet alleen een opportuniteit, maar ook een noodzaak.

.

Enkele sfeerbeelden


Mobiliteit & fiscaliteit Gent

Op donderdag 25 mei 2023 vond in de Zebrastraat in Gent het Climate Café over de mobiliteit & fiscaliteit plaats. Hier kan u terecht voor een beknopte samenvatting van de hoogtepunten van het event. 

Sander Hereijgers

(Pluginvest)

Sander stak van wal met de algemene info over de elektrificatie van het wagenpark. Hij gaf meer informatie over: hoe een EV opladen, waar laden, hoe publiek laden werkt én lichtte het wettelijk kader samen met de fiscale voordelen voor bedrijven toe.

Stef Willems

(VIAS)

Stef lichtte de impact van de transitie naar elektrische voertuigen toe. Dit deed hij aan de hand van onder andere de benchmark van EV en de Total Cost of Ownership.

.

Are you ready for the switch to EV? 

.

Freya Vandaele
(Traject)

Freya sprak over de fiscaliteit van het mobiliteitsbudget. Meer bepaald over de bredere mobiliteitsoplossingen dan enkel de wagen.

Enkele sfeerbeelden


CO2-Prestatieladder

Op donderdag 20 april 2023 vond bij Vlerick in Gent het Climate Café over de CO2-Prestatieladder plaats. Hier kan u terecht voor een beknopte samenvatting van de hoogtepunten van het event. Meer informatie over de CO2-Prestatieladder kan u vinden op https://www.co2-prestatieladder.be/nl

Stijn De Ryck

(Cryus BV)

Stijn stak van wal met de algemene info over wat de CO2-Prestatieladder inhoudt en wat dit kan betekenen voor jouw bedrijf.

Lars Rius

(Devagro)

Lars lichtte toe hoe je als energie-intensief bedrijf toch erin kan slagen om voor 80% op hernieuwbare energie te draaien en hoe je jezelf wapent tegen de toekomst op energetisch vlak.

.

De CO2-Prestatieladder moet je gebruiken als tool, het is geen verplichting tot certificering.

.

Maarten Taelemans

(Herbosch-Kiere)

Bij Maarten lag de focus op niveau 4 waarbij ze hun leveranciers, klanten en zusterbedrijven betrekken bij het reduceren van CO2. Herbosch-Kiere gebruikt de CO2-Prestatieladder als motor voor hun ambitieuze klimaatdoelen.

Roland Maes

(CEO's 4 Climate)

Roland sloot het Climate Café af met een korte uitleg over CEO’s 4 Climate en welke rol wij kunnen spelen in de duurzame transitie van bedrijven.

Jana Vanquaquebeke

(Jan De Nul)

Jan De Nul zijn echte experten te noemen met hun niveau 5-certificaat. Zij gaan aan de slag als initiatiefnemer bij CO2-reductie-projecten, wat ook betekent emissies buiten de eigen organisatie.

Enkele sfeerbeelden


Infomoment Green Deal

Op dinsdag 14 maart 2023 vond in VIVES Brugge het infomoment over de Green Deal duurzaam transport plaats. Hier werden de Vlaamse Green Deal, haar doelstellingen en actiepunten uitgebreid toegelicht. Hier kan u terecht voor een beknopte samenvatting van de hoogtepunten van het event. Meer informatie over de Green Deal kan u terugvinden op www.greendeal-duurzaamtransport.be.

Dirk De Fauw

(Burgemeester Stad Brugge)

Burgemeester De fauw opende met zijn speech de sessie en lichtte hun samenwerking met de verschillende partners toe.

Minou Esquenet

(Schepen voor klimaat, energie en milieubeleid, patrimoniumbeheer en smart city - Stad Brugge)

Minou nam de toekomstplannen van Stad Brugge op vlak van verduurzaming voor zich en verduidelijkte hun visie.

.

De huidige vervuiling van het zwaar wegtransport blijft de vooruitgang in de vergroening van onze mobiliteit afremmen

.

André Jurres

(VoltH2)

André toonde ons het potentieel van waterstof in de mobiliteit en wat we moeten voorzien om de nodige infrastructuur uit te bouwen.

Dorine Degryse

(CEO's 4 Climate)

Dorine nam de uiteenzetting van onze Green Deal ‘Zwaar wegtransport met groene EV en H2’ voor haar rekening. Ze behandelde wat een green deal is, wat onze ambities zijn en hoe deze samenwerking jou voordelen kan opleveren. Bepaal als partners zelf de mate van je engagement en rijd mee voor een groener transport.

Frank De Lannoit

(CEO's 4 Climate)

Frank schetste de uitdagingen binnen het zwaar wegtransport en de opportuniteiten die deze met zich meebrengen. Het is duidelijk tijd om een versnelling hoger te schakelen!

De uitdaging is groot, maar ook oplosbaar. En de oplossing is een kans voor bedrijven van hier.

Rijd jij mee voor een groener transport?

Ontdek ons battle plan en what’s in for you via www.greendeal-duurzamemobiliteit.be. Hier kan je ook je interesse doorgeven om mee te werken bij het uitrollen van dit grootschalig actieplan.


Mobiliteit & Fiscaliteit

Op donderdag 16 maart 2023 vond in de Corda Campus ons Climate Café plaats over mobiliteit & fiscaliteit. Tijdens dit event kwamen enkele experts aan het woord, we zetten even voor jou op een rijtje wat er allemaal gezegd werd.

Bart Van Der Pluym

(50five Group by Engie)

We zijn er nog niet, dat is duidelijk. Bart wil met 50five Group een inhaalbeweging doen om voldoende infrastructuur te voorzien om deze nieuwe mobiliteitsbiotoop te laten werken maar daar is een shift in gedrag voor nodig van privé naar publiek laden.

Stef Willems

(VIAS)

Stef ging dieper in op de impact van de transitie naar elektrische voertuigen. Hierin werd duidelijk dat hybride wagens not the way to go zijn maar als je echt iets voor het klimaat wil doen dat je voor een elektrische wagen moet kiezen. Het aandeel elektrische auto’s zijn de laatste tijd dan ook gestegen maar dit zijn voorlopig quasi uitsluitend bedrijfswagens.

.

De positieve impact van hybride wagens is een pak lager dan verwacht, volledig elektrisch is the way to go

.

Jonas Broekaert

(Be United)

Jonas gaf een interactieve sessie over slimme laadoplossingen. Hierbij ging het voornamelijk over de gedragswijziging die nodig is bij het laden waarbij je je manier van laden moet aanpassen aan de functionaliteiten van je route.

Helena De Bruycker

(Traject)

Helena trok het onderwerp open en had het over bredere mobiliteitsoplossingen dan de wagen. Zij stelde het mobiliteitsbudget voor waarbij je een bedrijfswagen omruilt tegen bv. een bijdrage aan huisvestingskosten, een abonnement voor openbaar vervoer of deelwagen of kilometervergoeding te voet/ met de fiets/ step… Dit is een interessant financieel voordeel om aan werknemers te bieden.

Enkele sfeerbeelden


Climate Café stroom van eigen kweek 2.3

Op donderdag 19 januari 2022 vond in Hotel Stiemerheide ons Climate Café plaats over stroom van eigen kweek 2.3. Tijdens dit event kwamen enkele experts aan het woord, we zetten even voor jou op een rijtje wat er allemaal gezegd werd.

Wouter Hermans

(Bronsgroen)

Wouter ging dieper in op het belang van investeren in lokale hernieuwbare energie.

Rik Vaesen

(Solenco Power)

Rik introduceerde hun Solenco Power Box, een revolutionaire oplossing voor ons model van energievoorziening. Het ontbrekende product voor de massale opname van hernieuwbare energie.

.

“Energie is het nieuwe hout”

.

Frank De Lannoit

(CEO's 4 Climate)

Frank stelde het nieuwste project ‘Stroom van eigen kweek 2.3’ voor. Een traject waar CEO’s 4 Climate instaat voor energie-ontzorging van bedrijven. Wij begeleiden bedrijven van afnemer naar co-producent van energie in samenwerking met verschillende partners.


Climate Café duurzaam bouwen deel 2

Op donderdag 1 december 2022 vond bij KV Kortrijk ons Climate Café plaats over duurzaam bouwen. Tijdens dit event kwamen enkele experts aan het woord, we zetten even voor jou op een rijtje wat er allemaal gezegd werd.

Bart Gentens

(Aug-e)

Bart vertelde ons hoe we ons vastgoed efficiënter kunnen maken en de energietransitie kunnen helpen. Aug-e doet dit door je gebouw te connecteren met de energiemarkten.

Stijn Dauwe

(Odisee)

Stijn lichtte het onderzoeksproject van Odisee ‘Circulair bouwen’ toe. Aan de hand van hun mobiele unit maken ze circulair bouwen heel concreet voor aannemers met een focus op touch en feel.

.

“Van afnemer van energie naar co-producent van energie, wij staan in voor uw energie-ontzorging”

.

Erik Notermans

(NotermansConsult bv)

NotermansConsult bv biedt een geïntegreerde oplossing aan voor duurzaam gebouwenbeheer: ‘Sustainability is a verb’. Dit is een dienstenaanbod dat gebouweneigenaars- en beheerders in staat stelt een beleid van duurzaam gebouwbeheer uit te werken aan de hand van een partnerplatform.

Roland Maes

(CEO's 4 Climate)

Roland stelde zijn nieuwste project ‘Stroom van eigen kweek 2.3’ voor. Een traject waar CEO’s 4 Climate instaat voor energie-ontzorging van bedrijven. Wij begeleiden bedrijven van afnemer naar co-producent van energie in samenwerking met verschillende partners.


Climate Café hernieuwbare energie

Op donderdag 27 oktober 2022 vond bij Kasteel Brouwerij Vanhonsebrouck ons Climate Café plaats over hernieuwbare energie. Tijdens dit event kwamen enkele experts aan het woord, we zetten even voor jou op een rijtje wat er allemaal gezegd werd.

Philippe Awouters

(Vlaskracht)

Met Philippe verdiepten we ons in de wereld van coöperatief ondernemen en energiedelen voor een versnelde energietransitie.

Jannes Soutaer

(ExtraPower)

Jannes ging in op de core business van Extrapower; zonnepanelen. Hij leerde je de verschillende voordelen van zonne-energie.

.

“Dynamische prijzen; een risico of opportuniteit?”

.

Michel Verschuere

(Yuso)

Michel legde de ins & outs uit van dynamische prijszetting en wanneer deze een opportuniteit kunnen vormen.

Erik Notermans

(NotermansConsult bv)

NotermansConsult bv biedt een geïntegreerde oplossing aan voor duurzaam gebouwenbeheer: ‘Sustainability is a verb’. Dit is een dienstenaanbod dat gebouweneigenaars- en beheerders in staat stelt een beleid van duurzaam gebouwbeheer uit te werken op korte, middellange en lange termijn aan de hand van een partnerplatform.

Frank De Lannoit & Roland Maes

(CEO's 4 Climate)

Frank & Roland stelden hun nieuwste project ‘Stroom van eigen kweek 2.3’ voor. Een traject waar CEO’s 4 Climate instaat voor energie-ontzorging van bedrijven. Wij begeleiden bedrijven van afnemer naar co-producent van energie in samenwerking met verschillende partners.


Climate Café duurzaam bouwen

Op donderdag 29 september 2022 vond bij KRC Genk ons Climate Café plaats over duurzaam bouwen. Tijdens dit event kwamen enkele experts aan het woord, we zetten even voor jou op een rijtje wat er allemaal gezegd werd.

Jean Pierre Wuytack

(Vandersanden)

Jean-Pierre Wuytack streeft naar een klimaatneutrale wereld. Om deze doelstelling te bereiken ontwikkelde hij een circulaire CO2-negatieve bouwsteen, Carbstone genaamd. De carbonisatie-stenen voor binnenmuur, gevel en straat vermijden CO2 die vrijkomt uit het bakproces/cement en nemen CO2 op.

Professor Johan Martens
(KU Leuven)

Hernieuwbare waterstof toegankelijk voor iedereen, overal. Daarvoor staat Solhyd. Johan Martens ontwikkelde in samenwerking met KU Leuven waterstofpanelen die waterstof maken uit licht en lucht.

.

“Toekomst van baksteen ligt in circulariteit”

.

Erik Notermans

(NotermansConsult bv)

NotermansConsult bv biedt een geïntegreerde oplossing aan voor duurzaam gebouwenbeheer: ‘Sustainability is a verb’. Dit is een dienstenaanbod dat gebouweneigenaars- en beheerders in staat stelt een beleid van duurzaam gebouwbeheer uit te werken op korte, middellange en lange termijn aan de hand van een partnerplatform.

Roland Maes

(CEO's 4 Climate)

“De klimaatopwarming is een grote en wereldwijde bedreiging, met een impact op alles en iedereen. We moeten in actie komen om de wereld te redden en dit op alle vlakken. Ook de bouwindustrie heeft een grote impact en kan een verschil maken door duurzamer te werk te gaan.”


Hoe CO2 reduceren in de (zware) transport?

Op donderdag 30 juni 2022 vond in Waregem Expo het evenement plaats over hoe we CO2 kunnen gaan reduceren in de (zware) transport. Een kader waarbinnen later ons EV- & H-project wordt uitgewerkt. Tijdens dit event kwamen enkele experts aan het woord over de verschillende oplossingen om CO2 te kunnen reduceren in de (zware) transport: elektriciteit & waterstof. We zetten even voor jou op een rijtje wat er allemaal gezegd werd.

Frank De Lannoit

(Brugge Geeft Energie)

“Naast de kostenbesparingen die u kunt realiseren, kunt u door brandstof te besparen de CO2-uitstoot van uw trucks aanzienlijk verminderen. Met elke liter diesel die u minder verbruikt, bespaart u 2,6 kg CO2-uitstoot. Ondanks dat het verminderen van CO2-uitstoot niet direct zichtbaar is in uw portemonnee, helpt u mee de CO2-doelstellingen van de EU te behalen en daarmee verdere klimaatverandering tegen te gaan.”

Rudy Vanderperren & Peter Brock
(Manager Marketing Mercedes-Benz Trucks België Luxemburg & CEO Mercedes-Benz Trucks België Luxemburg)

“Natuurlijk zal deze overschakeling op emissievrije voertuigen niet van vandaag op morgen gebeuren. Het zal een overgang zijn. Maar wij zijn ervan overtuigd dat deze overgang zeer snel zal verlopen.”

.

“Elektrisch waar het kan, waterstof waar het moet.”

.

Jackij Aers

(Project Aers)

“Project Aers bouwt aan het tankstation van de toekomst. Wat mag je verwachten? Een bewaakte parking langs de A11 die goed is voor 135 vrachtwagens met 10 ADR plaatsen en 10 laadplaatsen. Deze parking zal volledig uitgerust zijn met restaurant, shop, douches, wasmachines, … om zo een volledige belevenis te creëren.”

Robrecht Bothuyne

(Vlaams volksvertegenwoordiger, schepen Kruisem)

Roland Maes
(Bezieler - CEO's 4 Climate)

“Bij CEO’s 4 Climate zijn we niet alleen denkers, maar ook doeners. Daarom willen ze zelf overgaan tot de aankoop van infrastructuur zoals: EV-truck, H-truck en een mobiel H-tankstation. We nemen grote stappen op nationaal én op internationaal gebied. Zo komen we weer een stapje dichter bij de ondertekening van een Vlaamse Green Deal voor wegtransport.”

Enkele sfeerbeelden